Představení nálevky vína

Příběh pomalého vinaře, odkud tento nápad vzešel? Všechno to začalo majitelem restaurace, který měl obrovskou vášeň pro víno. Rád experimentoval a zjistil, že provzdušňování vína není vždy prospěšné. Přemýšlel o tom, jak nalít víno, aniž by ho provzdušnil. Při hledání tohoto způsobu použil své zákazníky pro testování. Brzy zjistil, že jeho zákazníci mohou jasně uvést rozdíl mezi vínem nalévaným a bez provzdušňování. Takto se zrodila myšlenka pomalého vinaře a cesta začala.

Není to provzdušňovač jak se ukazuje starší vína již obsahují dostatek nasyceného kyslíku, není nutné tato vína provzdušňovat. Kyslík vstupuje do vína korkem během doby, kdy je uchováván v láhvi. Nalitím těchto archivních vín obvyklým způsobem by se přidalo ještě více kyslíku. Bylo to jako vystavit fosilii vzduchu a slunci: během několika minut se rozpadne. V některých případech je žádoucí kyslík a v jiných není. Po otevření láhve můžete chtít pomoci vínu „dýchat“ vířením ve sklenici nebo dekantací, aby se vystavilo kyslíku. To pomůže vyvinout chuťovou paletu, zjemnit chuť a víno otevřít. To platí zejména pro vína mladého a středního věku. Ale když zkoušíte starší nebo více delikátní vína, velkému množství kyslíku se chcete vyhnout. Zjistili jsme, že řešením je nalít víno co nejpomaleji. Proto náš pomalý pourer dělá pravý opak provzdušňovače.

Obousměrná funkce

Pourer funguje dvěma způsoby. Nejprve tenká trubička postupně zavede vzduch do dna láhve. To je na rozdíl od běžného nalití, kdy je vzduch nasáván úzkým hrdlem a víno víří pevně. Za druhé se víno nalije trubicí přímo na dno sklenice na víno. Sklo je naplněno co nejméně vířením. Je to jako dívat se, jak se vana pomalu naplní vodou. Žádný spěch tedy, jen si užijte chvíle, kdy víno naplní vaši sklenici.

Co oxidace dělá s vínem

Náš pocit chuti dokáže identifikovat oxidované víno při 8,6 dílu na milion (ppm). Jaký je tedy ideální poměr? Ne více než 6 ppm. Nadměrné provzdušňování vína může vést k nepříjemné chuti. Chuť se může ztišit a získat náznaky vařeného ovoce. Použitím pomalého vinného poureru získáte kontrolu nad množstvím kyslíku, který přidáváte do svého vína. To vám umožní experimentovat s chutí. Můžete nalít a pít okamžitě, nebo chvíli počkat a uvidíte, co se stane.