Jak uskladnit víno

Nejprve je nutné rozlišit, zda chceme víno vypít za několik dní nebo několik měsíců, anebo chceme nechat víno dále zrát v lahvi a vychutnat si plnost vyzrálého vína až za několik let.

Nevhodné je skladovat vína, která je lépe vypít mladá, jsou příjemná svou svěžestí, krásnou kyselinkou, ovocností a mnohdy tato vína nejsou schopná se dále rozvíjet. Taková vína nejsou náročná na skladování, několik dní vydrží i na stojanu pro víno při běžné teplotě v místnosti.

Pokud chceme víno otevřít za měsíc a více, doporučujeme umístit jej do chladničky. Postačí běžná chladnička.

Před konzumací je potřeba víno připravit, což znamená vytemperovat na správnou teplotu. Není nic horšího, než podávat např. bílé víno nevychlazené, neboť to zpravidla znamená degradaci chuťového zážitku z vína a doslova zneuctění práce vinaře.
V žádném případě nedoporučujeme víno prudce ochlazovat v mrazničce nebo dokonce červená vína ohřívat v mikrovlnné troubě. Víno nesmí utrpět teplotní šok!

Běžná kuchyňská chladnička má teplotu nastavenou na cca 5°C. Proto jsou pro uskladnění vína v domácích podmínkách ideální domácí chladicí skříně na víno, které lze nastavit na požadovanou teplotu. U dvoukomorových lze nastavit teplotu zvlášť pro bílá vína a odděleně pro vína červená, pokud máme k dispozici jen jeden prostor, nastavíme teplotu pro bílá vína a červená vína před podáváním včas vytemperujeme na požadovanou teplotu.

Pro úplnost uvádíme doporučené teploty pro podávání vína. Nezapomínejme, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C!

Doporučená teplota

Sekty, šumivá, Champagne - 6 – 9°C

Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká - 9 – 11°C

Mladá červená, lehká a ovocná - 10 – 12°C

Velká, silná bílá vína - 10 – 12°C

Elegantní červená - 12 – 14°C

Velká těžká červená - 14 – 16°C

Červená s vysokým taninem - 18 – 20°C

Likérová vína, portská, Sherry - 13 – 15°C